Comunicat

FP

Apostem pel reconeixement de les titulacions acadèmiques d’FP

El dimecres 30 d’abril de 2025 ens vam reunir amb la Secretaria de Formació Professional del Departament d’Educació i FP i vam tractar els següents temes:

  • Procediment de matriculació i preinscripció pel curs 2025/2026

En un primer moment vam valorar positivament el nou procediment de preinscripció i matriculació posat en marxa pel Departament amb el propòsit d’agilitzar els tràmits i aconseguir que la gran majoria dels candidats o candidates puguin saber on tindran plaça abans de l’agost. Hem de manifestar que majoritàriament coincideix amb les nostres propostes al respecte. També vam valorar positivament la possibilitat que l’alumnat preinscrit pugui obtenir una plaça d’FP en les segones opcions, que fins ara no era possible. Si una persona no obtenia la plaça desitjada en primera petició i, posteriorment, aquesta quedava deserta, ja no hi tenia dret, però ara ja no és així.  

 

  • Professorat d’FP amb titulació superior no universitària

USTEC·STEs, mitjançant l’Associació de Titulats Superiors de Formació Professional (AMITS) i l’Associació de Professorat RED-PTFP, vam traslladar a la Secretaria de Formació Professional la situació en què es troben centenars de professors i professores funcionàries interines d’FP amb titulació superior d’FP de les 19 especialitats que van passar al cos de professorat d’ensenyaments secundaris. Vam informar que al País Valencià i a Astúries s’ha aconseguit un acord segons el qual aquest col·lectiu podrà continuar exercint la docència fins al dia que es jubili. En canvi, a Catalunya, on hi ha uns 100 docents en aquesta situació, ja se’ns ha comunicat en dues meses sectorials de negociació que possiblement el 16 de gener de 2026 se n’aniran al carrer. El secretari, Francesc Roca, es va comprometre a estudiar el cas, consultar la informació al respecte i donar-nos resposta, quan fos el moment. 

 

  • Reconeixement de les titulacions acadèmiques d’FP

Una de les preocupacions que USTEC·STEs fa temps que tenim i hi estem treballant és la pèrdua del valor de les titulacions acadèmiques d’FP. 

Som conscients que tant en el sector públic com en el sector privat, de manera general, a l’hora de contractar o nomenar no es respecta el nivell acadèmic dels titulats i titulades de formació professional. El cas més crític és el de l’administració on actualment els diferents convenis equiparen la titulació de tècnic/a amb el de graduat en ESO i el de tècnic/a superior amb el del batxillerat. Vam demanar al secretari que des de la secretaria s’articulin els procediments necessaris per corregir aquesta anomalia. 

 

Cada vegada es difumina més la línia que separa els estudis de grau mitjà amb el de grau superior. És molt habitual trobar llibres de text o tècnics d’FP dissenyats al mateix temps per al grau mitjà i pel grau superior. El mateix Departament ha dissenyat un quadre molt extens de mòduls convalidables entre els dos graus. La mateixa llei d’FP els adscriu tots dos en el mateix bloc (grau D) quan són dues realitats i nivells acadèmics totalment diferents. 

USTEC·STEs vam demanar un pas ferm de la secretaria, ara que la tenim per primera vegada, en el prestigi de l’FP. El secretari en va prendre nota i va informar que ben aviat es publicaran les dades de la preinscripció i va avançar que ha estat un èxit i que es preveu un gran augment respecte a anys anteriors.

Per la seva banda, en Francesc Roca va incidir en l’augment considerable de les places d’FP de cicles formatius de grau bàsic, unes 7.000 places més. Això suposaria uns 200 docents més. La intenció del Departament és crear itineraris formatius de quatre anys, dos anys d’FP bàsica i dos d’FP de grau mitjà. En aquesta línia, es pretén incidir en la implantació de la formació bàsica arreu del territori.  

 

  • Creació de les Universitats de les Ciències Aplicades

USTEC·STEs apostem per la creació de les Universitats de Ciències Aplicades transformant els centres d’FP integrats adscrits i dependents del Departament d’Educació com a mesura de reconeixement de qualitat i de prestigi de la formació professional. Això implicaria un canvi en l’estructura dels cicles formatius i l’augment dels anys de durada fins als tres o quatre anys, depenent dels estudis concrets.

El secretari va explicar que les universitats ja imparteixen FP mitjançant les fundacions i que en tot cas es tractaria d’una mesura arriscada i controvertida.

 

  • Problemàtiques derivades de la implementació precipitada del RD 659/2023 que desenvolupa l’ordenació del sistema d’FP

En la reunió vam exposar la greu sobrecàrrega que pateixen enguany els tutors de pràctiques. Habitualment, ja disposen de poques hores per desenvolupar adequadament la tasca. No obstant això, aquest curs han vist duplicat el volum de feina, ja que han hagut d’assumir el seguiment tant d’alumnes de 1r curs com de 2n. Davant d’això, el secretari general va indicar que es tracta d’un fet puntual que només es dona enguany. Tot i això, vam lamentar que el decret de desplegament de la nova llei d’FP s’hagi aplicat de manera precipitada i sense la previsió necessària pel que fa a la dotació de plantilles als centres.

En aquest mateix sentit, vam traslladar la preocupació per la manca de claredat sobre com es durà a terme l’avaluació dels mòduls troncals de primer curs, que, segons estableix la nova normativa, han d’incloure una part d’avaluació realitzada a l’empresa. A hores d’ara, no s’ha concretat com es durà a terme aquest procés, i tot apunta que cap estudiant de primer curs podrà finalitzar els mòduls troncals enguany, ja que faltarà la qualificació corresponent de la part pràctica. El secretari general va reconèixer que s’està treballant per resoldre aquests problemes tècnics.

Finalment, vam assenyalar que considerem un frau pedagògic i normatiu que es prevegi que qui tutoritza a l’empresa posi una única nota que s’aplicarà a tots els mòduls troncals, quan en realitat cap empresa pot garantir que l’alumnat hagi assolit els resultats d’aprenentatge corresponents a la totalitat d’aquests mòduls.

Una formació professional de qualitat implica l’eliminació de les discriminacions entre docents i el reconeixement de les titulacions acadèmiques d’FP.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes