Comunicat

USTEC·STEs demanem la suspensió de les proves de competències bàsiques de 4t d’ESO i una negociació amb la comunitat educativa sobre les millors fórmules d’avaluar el sistema educatiu

Hem sabut per moltes direccions que les proves de competències bàsiques de 4t d’ESO, enguany, es faran en unes condicions que comprometen la seva fiabilitat.

Segons ens han informat responsables del Departament d’Educació, en aquells centres que estiguin digitalitzats —la majoria—, les proves amb els qüestionaris i els enunciats no seran repartides en paper, com fins ara, sinó que s’enviaran telemàticament en un PDF als portàtils dels respectius alumnes, que posteriorment sí que hauran de contestar les proves en paper i bolígraf. Per acabar d’arrodonir-ho, sembla que els aplicadors i vigilants de les proves, a diferència del que havia succeït en el passat, seran els mateixos docents del centre.

En aquestes circumstàncies, és de preveure que hi pugui haver nombroses incidències i problemes que alterin les qualificacions individuals i de centre, la qual cosa implica importants distorsions en els resultats. No resulta massa aventurat interpretat que, amb una maniobra com aquesta, el Departament busqui uns resultats molt superiors als reals per mirar d’emblanquinar les catastròfiques polítiques educatives engegades des que el nou titular encapçala la Conselleria, l’impacte derivat de l’escassedat de recursos i el caos pedagògic impulsat des de Via Augusta.

USTEC·STEs sempre hem criticat les proves de competències bàsiques, perquè considerem que fer-les implica el risc d’establir rànquings, genera un esperit competitiu i una pressió innecessària sobre la comunitat educativa i la seva forma concreta no serveix per fer una necessària diagnosi continuada sobre les necessitats i propostes de millora de cada centre. El nostre sindicat sempre hem contemplat l’avaluació com a un element formatiu i continuat per mirar de compensar els dèficits d’acord amb la injecció de recursos allà on resulta més necessari. És cert que en fer-se a 4t d’ESO, aquesta avaluació no segueix aquest propòsit, però sí que era útil, de cara al professorat, per acabar de decidir la promoció o no de l’alumnat en funció d’aquestes proves, cosa que aquest any no serà possible perquè els resultats, en fer-les en aquests moments del curs, no els tindrem a temps; per tant, suposa un esforç pel qual molts docents no en trobem cap benefici.

Així doncs, el que estem observant aquests dies és un absolut despropòsit (un més) que denota la incompetència i deriva d’aquest Departament obsessionat a transformar l’educació. I efectivament, amb decisions d’aquestes característiques, ho està aconseguint, no pas d’una manera desitjable.

Per tot això, USTEC·STEs demanem la suspensió de les proves i una negociació amb la comunitat educativa sobre les millors fórmules d’avaluar el sistema educatiu.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes