Recull de premsa del 31-10 al 7-11-19

premsa ustec

linia negra Recull de tots els mitjans de comunicació de la secció "Premsa" linia negra

directacreative commons

Dispareu a la independència docent

Arran d'unes declaracions del conseller català d'Educació, Josep Bargalló (ERC), a principis d'octubre, en les quals assenyalava el funcionariat de l'àmbit de l'ensenyament d'"apalancats", el portaveu nacional del sindicat d'ensenyants USTEC-STEs fa una defensa de les treballadores públiques en l'àmbit educatiu com a garants d'un model basat en la igualtat d'oportunitats i la independència per damunt de canvis de colors polítics en les administracions. Alhora, observa les paraules del polític com un símptoma del rerefons neoliberalitzador i flexibilitzador que, a parer seu, inspira les polítiques de l'actual govern català amb el cos de funcionàries docents.

Les declaracions informals del conseller Josep Bargalló el passat 2 d’octubre, a les Terres de l’Ebre, han representat una ofensa i una decepció. Visiblement molest per una protesta, Bargalló va atribuir els mals de l’educació al funcionariat, els va acusar d'”apalancats” (“endropits”, en català normatiu) i reivindicava el sistema neoliberal anglosaxó segons el qual una direcció tria a dit els seus treballadors i treballadores en una relació jeràrquica. No resulta cap sorpresa. Els plans del partit que governa el departament d’Educació apareixen en les converses de la tardor de 2017 a la famosa Moleskine de Josep Maria Jové, on Eduard Vallory, l’ideòleg de l’Escola Nova 21, plantejava la desaparició del cos de funcionaris docents.

Ara bé, si ens atenim als fets, es demostra que aquest objectiu clàssic del neoliberalisme més ortodox de destruir el sistema educatiu fonamentat en la funció pública, amb el seu sistema de mèrit, transparència i objectivitat, continua vigent. Només hem de veure com Vallory (i la seva Escola Nova 21) constitueixen una mena de política educativa oficialitzada que inspira la majoria de mesures legals adoptades des de la constitució del govern fa any i mig. Ho podem comprovar dia rere dia gràcies al sistema de perfils que permeten a algunes direccions alliçonades, triar a dit professorat afí. Malgrat certa retòrica tècnica i pedagògica, la realitat és que aquest nou sistema ha generat una creixent “llei del silenci” en els claustres, que fa de l’autocensura i la submissió una eina esterilitzadora, on dia rere dia es registren casos de discriminació, especialment contra docents embarassades o que han de tenir cura de familiars, així com casos evidents de nepotisme.

Eduard Vallory (i la seva Escola Nova 21) constitueixen una mena de política educativa oficialitzada que inspira la majoria de mesures legals adoptades des de la constitució del govern fa any i mig.

Els prejudicis contra el funcionariat, una estratègia neoliberal desfermada especialment a partir de la dècada de 1990 i difosa àmpliament per uns mitjans d’informació creixentment condicionats per grups de poder entestats a erosionar els serveis públics, han estat una constant entre bona part de la dreta conservadora i aquella disfressada de progressista. Tanmateix, el sistema funcionarial garanteix persones que són seleccionades pels seus mèrits objectius i que certament gaudeixen d’una protecció laboral superior al món privat, és una institució que persegueix la seva independència política i professional, alhora que assegura certa pluralitat i heterogeneïtat social i ideològica. En un espai tan sensible com l’educació aquesta resulta crucial, per evitar que els governs o grups d’interessos acabin determinant una manipulació educativa de les noves generacions. També serveix per crear certa homogeneïtat en un sistema educatiu a fi de garantir igualtat d’oportunitats, perquè un conjunt d’escoles massa singularitzades, d’acord amb projectes de gran diferència entre si, acaben generant diferències profundes, i una intolerable segregació. Si a això hi afegim les agressions neoliberals als serveis públics, amb menys treballadors i treballadores que han de fer més per menys, amb milers de mestres i professors i professores molt convençuts de la seva responsabilitat social i amb un gran compromís ètic, les paraules del conseller, i el pitjor de tot, les conviccions de tot el seu equip i partit polític, resulten profundament ofensives.

En una societat desigual com la catalana, bona part de les elits s’han format en escoles privades (la majoria de les quals finançades amb diners públics), que han fet de l'”ideari” una excusa per segregar. I aquest és el model que s’està traslladant a l’escola pública. Decrets com els d’Autonomia, com el de Perfils busquen, a la pràctica, reconvertir una heroica escola pública en centres semiprivats amb els seus “idearis” de projectes d’autonomia o innovació. I això representa substituir un sistema educatiu, que garanteix la igualtat d’oportunitats, per un arxipèlag fragmentat de centres que competeixen entre ells per les famílies amb més recursos econòmics i educatius, i que té com a “efecte col·lateral”, la concentració d’alumnes per classe social.

En una societat desigual com la catalana, bona part de les elits s’han format en escoles privades (la majoria de les quals finançades amb diners públics), que han fet de l'”ideari” una excusa per segregar. I aquest és el model que s’està traslladant a l’escola pública.

Un dels principals atractius de la professió docent és la independència davant les pressions del govern de torn o de determinades direccions. És cert que l’educació és una tasca col·lectiva que requereix la implicació de tot el claustre i la comunitat educativa, tanmateix, la llibertat de càtedra, de pensament, de criteri, és crucial per a la democràcia i fonamental per a algú que ha decidit exercir aquesta professió tan transcendent. Quan això desapareix (com ha passat al Regne Unit) la conseqüència és que persones amb excel·lent preparació i motivació deixen d’aspirar a plantar-se davant d’una classe. I que hi hagi dificultats creixents per reclutar bons professionals, fet que tot just s’està començant a percebre aquí.

El Conseller Bargalló ha de dimitir, tot i que ell no és l’únic problema. Ho són les idees tòxiques que comparteix amb bona part del seu partit i altres afins. Aquestes declaracions, gairebé un lapsus freudià, representen també un cop dur a l’objectiu de crear un nou país, que sense independència a les aules ni llibertat de pensament, pot acabar esdevenint una República bananera.

linia verda

USTEC·STEs (IAC) és membre i part cofundadora de la IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya):

iac**

6N: la recuperació de drets perduts, a DEBAT POLÍTIC, al Clínic

6N: publicat el vídeo del DEBAT POLÍTIC, al Clínic

linia vermella

diari tarragona

¿Debe ser neutral la URV?

El profesor de la URV y miembros de Ustec Albert Blas defiende que la URV se posicione dada «la deriva autoritaria del Estado y los ataques a la escuela catalana y nuestros jóvenes. Esto va más allá de cualquier opinión política. Es una cuestión de dignidad».

linia vermella

(Confederación de Sindicatos de Trabajadoras y Trabajadores de la Enseñanza)

stes intersindical**

STEs-i ante las próximas Elecciones Generales del 10 de noviembre - STEs-Intersindical

Convocatoria de profesorado visitante en Estados Unidos y Canadá - STEs-Intersindical

Propuestas didácticas de STEs para el 25 de noviembre, Día Internacional para la Eliminación de la Violencia Contra las Mujeres - STEs-Intersindical

linia vermella

(Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià)

stpv **

Comunicat conjunt sobre el conveni col·lectiu: Mobilitzacions

Concentració per exigir la incorporació immediata a les Borses de treball del personal opositor

Es negocien les instruccions de les UET, l’accés al cos d’inspecció i la renovació de direccions

Posicionament de STEPV sobre les conclusions de l’Advocada General del TJUE sobre el personal interí

STEPV es reuneix amb el Director General d’Infraestructures

linia vermella

el periodico

¿Quién puede comprar o vender el cielo? por Nando Cruz

El portavoz del sindicato USTEC, Ramon Font, eleva el tono de la charla al referirse a los centros concertados como “aspiradoras de dinero público” y afirmando que ERC necesitará su propia red clientelar cuando llegue al poder, una red que tejerán las empresas que proveerán todos esos empleos que la ley quiere externalizar. Y con la tranquilidad que da hablar tan lejos de los despachos mezclada con la indignación que le carcome por dentro, aporta nombres y apellidos de políticos republicanos que ya están montando esas empresas.

linia vermella

gencat**

El Govern aprova la signatura d'un acord de col·laboració entre Educació i l'Académie de Grenoble en matèria educativa

linia vermella

la vanguardia

Unos 150 jóvenes pasan la noche acampados en plaza Universitat de Barcelona

linia vermella

 

 

ALTRES NOTÍCIES:

Crónica Global: El Govern inyecta 30 millones a escuelas del Opus Dei

"Es antipedagógico"

Una opinión muy distinta tienen los sindicatos del sector. "Lo hemos dicho y lo diremos: educar a niños y niñas por separado es antipedagógico", sostiene Ramon Font, portavoz de Ustec, el sindicato mayoritario en enseñanza en Cataluña.

Según el docente, el sector educativo "viene reclamando 192 millones para medidas urgentes: sustitución de profesores enfermos y similares. Nos sorprende que Educación, que dice que no tiene dinero, ponga 30 millones en escuelas que son muy elitistas", agrega.

Laicismo.org: El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) de Catalunya también apoya a Héctor y su lucha por la retirada de simbolos religiosos del centro escolar

Confilegal: Deliveroo España espera que el nuevo Gobierno regularice la figura del repartidor de plataformas

Riders X Derechos es otra plataforma creada en el 2017, ahora vinculada a la Intersindical Alternativa de Cataluña, que les facilita ayuda logística y todo tipo de asesoramiento legal. Nuria Soto en Barcelona es uno de sus portavoces.

La entidad ha creado dos cooperativas, La pájara en Madrid y Mensaka en la Ciudad Condal, con antiguos profesionales de Deliveroo y Glovo, todos contratados.

Para Soto “no estamos de acuerdo con las ideas de Deliveroo que señalan que los autónomos son más libres que un asalariado. Con un contrato a tiempo parcial se puede tener también bastante libertad. El problema es que muchos de nuestros compañeros no lo saben”, apunta.

A su juicio hay un modelo paralelo al negocio de delivery que son los datos y el tráfico que se genera. En su opinión si los riders fueran trabajadores por cuenta ajena tendrían unos márgenes mucho más ajustados.

“El debate que hay ahora ya se hizo en los años ochenta con los mensajeros y sus busca. Regular el trade digital será abrir la puerta abierta al falso autónomo y merma de derechos”, apunta.

La Razón: Unos 150 jóvenes pasan la noche acampados en plaza Universitat de Barcelona

linia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra

historic ustec noticies

arxius premsa

linia negra Des de setembre del 2019, en endavant linia negra

linia negra Altres mitjans de la secció "Premsa" linia negra

1) Mitjans de Catalunya:

fletxa verda El Matí Digital

linia negra

fletxa verda Social.cat. Acció Social a Catalunya

linia negra

fletxa verda Radio Sabadell [Sabadell]

linia negra

fletxa verda EbreExprés [Ebre]

linia negra

fletxa verda AlDia.cat [Catalunya]

linia negra

fletxa verdaNúvol. El digital de cultura

linia negra

fletxa verdaComunicació 21

linia negra

fletxa verda Hola Lleida [Lleida]

linia negra

fletxa verdaXip/tv

linia negra

fletxa verda Empordà [Empordà]

linia negra

fletxa verda Radio Sabadell [Sabadell]

linia negra

fletxa verda Via Empresa

linia negra

fletxa verda Tot Sant Cugat [Sant Cugat]

linia negra

fletxa verdaSocial.cat. Acció Social a Catalunya

linia negra

fletxa verdaDiari Català

linia negra

fletxa verda EbreExprés [Ebre]

linia negra

fletxa verda Radio Rubí

linia negra

fletxa verda Tot Lleida

linia negra

fletxa verdalliureimillor.cat

linia negra

fletxa verda Rosa Sensat

linia negra

fletxa verda Diari de Vilanova

linia negra

fletxa verdaLleida diari

linia negra

fletxa verda Catalunya plural

linia negra

fletxa verda Indymedia Barcelona [Barcelona]

linia verda

fletxa verda SICOM. Solidaritat i comunicació

linia verda

fletxa verda ACN. Agencia Catalana de Noticies

linia verda

fletxa verda DiarioSitges [Sitges]

linia verda

fletxa verda Social.cat. Acció social a Catalunya

linia verda

fletxa verda La vila [Salou]

linia verda

fletxa verda Anoia diari [Anoia]

linia verda

fletxa verda El Temps

linia verda

fletxa verda Diari de Terrassa [Terrassa]

linia verda

fletxa verdaDiari Més [Reus]

linia verda

fletxa verda DiarioSitges [Sitges]

linia verda

fletxa verda Lliure i millor.cat

linia verda

fletxa verda Indymedia Barcelona [Barcelona]

linia verda

fletxa verda SICOM. Solidaritat i comunicació

linia verda

fletxa verda ACN. Agencia Catalana de Noticies

linia verda

fletxa verda Valls Diari [Valls]

linia verda

fletxa verda Mèdia.cat

linia verda

fletxa verda Cerdanyola.info [Cerdanyola]

linia verda

fletxa verdaTele Ponent:

linia verda

fletxa verdaRàdio Terra

linia verda

fletxa verda Ràdio Premià de Mar

linia verda

fletxa verdaRTV Vilafranca:

linia verda

fletxa verda 15MbcnTv [Barcelona]

linia vermella

fletxa verda Comunicació 21

linia vermella

fletxa verda FAVB Fed. d'associacions veins/es de Barcelona

linia vermella

fletxa verda El Plural [Andalucía i Catalunya]

linia vermella

fletxa verdaDiari Català

linia vermella

fletxa verdaAnoia diari [Anoia]

linia vermella

fletxa verda Bon dia (Lleida)

linia vermella

fletxa verdaTerrassa digital [Terrassa]

linia vermella

fletxa verda Lleida.com [Lleida]

linia vermella

fletxa verda Ebre Digital

linia vermella

fletxa verda AlDia.cat [Catalunya]

Contadorlinia vermella

fletxa verda El Plural [Andalucía i Catalunya]

linia vermella

fletxa verda 15MbcnTv [Barcelona]

linia vermella

fletxa verda ContraInfo.cat [Mallorca]

linia vermella

fletxa verda FAVB. F. d'associacions veins/es de Barcelona

linia vermella

fletxa verdaGirona notícies

linia vermella

fletxa verdamarfanta.com

linia vermella

fletxa verda Radio Calella [Calella]

linia vermella

fletxa verda El Nacional

linia vermella

fletxa verda Cat Zona

linia vermella

fletxa verda Núvol

linia vermella

fletxa verdaRàdio Olot

linia vermella

 

2) Mitjans de la resta dels Països Catalans:

fletxa verda Levante-EMV [País Valencià]

linia negra

fletxa verdaLa Opinión de Torrent [Torrent]

linia negra

fletxa verda La veu [País Valencià]

linia negra

fletxa verdaMallorca Zeitung [Mallorca]

linia negra

fletxa verda Nou Diari [Eivissa i Formentera]

linia negra

fletxa verda Diario Información (Alacant)

linia negra

fletxa verdaLas Provincias [País Valencià]

linia verda

fletxa verda Periódico Santa Pola [Santa Pola]

linia verda

fletxa verdaNúvol digital

linia verda

fletxa verdaDiario de Ibiza [Eivissa]

linia verda

fletxa verda d Balears

linia verda

fletxa verda Ràdio Mallorca

linia verda

fletxa verdaLa Verdad [Múrcia y Alicante]

linia vermella

fletxa verda Información.es [Alacant]

linia vermella

fletxa verda DBalears [Illes Balears]

linia vermella

fletxa verdaDiario de Mallorca [Mallorca]

linia vermella

fletxa verda Mallorca diario

linia vermella

3) Mitjans de l'estat espanyol:

fletxa verda EcoRepublicano

linia negra

fletxa verda DisoPress. Agencia de prensa y difusión social

linia negra

fletxa verda InfoLibre. Información libre e independiente

linia negra

fletxa verda Viento Sur

linia negra

fletxa verda Terra

linia negra

fletxa verdaLibreRed

linia negra

fletxa verda DICYT. Difusión de la ciencia y la tecnología

linia negra

fletxa verda Magisterio*

linia negra

fletxa verda Expansión

linia negra

fletxa verda Tercera Información

linia negra

fletxa verda Agencia SINC

linia negra

fletxa verda El Comercio (Asturias)

linia negra

fletxa verda AndaluciaInformación [Andalucía]

linia negra

fletxa verdaDiario Sur [Andalucía]

linia negra

fletxa verdaDiario de Mallorca [Mallorca]

linia negra

fletxa verdaLa Opinión de Zamora [Zamora]

linia negra

fletxa verda Diario de Sevilla [Sevilla]

linia negra

fletxa verdaLa Nueva España [Asturias]

linia negra

fletxa verdaNaiz [Euskalerria]

linia negra

fletxa verda Diario de Soria [Soria]

linia negra

fletxa verda La Voz Digital [Cádiz]

linia negra

fletxa verda Diario de Cádiz [Cádiz]

linia negra

fletxa verda El Día [Islas Canarias]

linia negra

fletxa verda El Español

linia negra

fletxa verda El plural

linia negra

fletxa verda La bolsa

linia negra

fletxa verda La Cerca (Castilla La Mancha)

linia negra

fletxa verda Diario de León

linia negra

fletxa verdaDiario de noticias (Navarra)

linia negra

fletxa verda Kaos en la red

linia negra

fletxa verda Jornada

linia negra

fletxa verda Fotomovimiento. Testimonio fotográfico

linia verda

fletxa verda LaHaine.org. Proyecto de desobediencia inform.

linia verda

fletxa verda Nodo50.org. Contrainformación en red

linia verda

fletxa verda Cope

linia verda

fletxa verda DeCine21. Estrenos de cine

linia verda

fletxa verda España Notinent

linia verda

fletxa verdaPortal Clásico. Cult. clásica, historia y mitología

linia verda

fletxa verdaCinco Días. Diario de economía

linia verda

fletxa verda Mas 24

linia verda

fletxa verdaÚltimo cero

linia verda

fletxa verda Mundiario. Diario de análisis y opinión.

linia verda

fletxa verda Diario de Burgos [Burgos]

linia verda

fletxa verda El Norte de Castilla [Castilla y León]

linia verda

fletxa verdaFaro de Vigo [Vigo]

linia verda

fletxa verda La Opinión [Coruña]

linia verda

fletxa verda El Digital de Castilla y la Mancha [Castilla y la M]

linia verda

fletxa verdaAlbacete Abierto [Albacete]

linia verda

fletxa verda El Comercio [Asturias]

linia verda

fletxa verdaCanarias 7 [Islas Canarias]

linia verda

fletxa verdaSur.es [Málaga]

linia verda

fletxa verda El Correo [Bizkaia y Álava]

linia verda

fletxa verda La Gaceta de Salamanca [Salamanca]

linia verda

fletxa verda La Opinión de Málaga [Málaga]

linia verda

fletxa verda La Rioja

linia verda

fletxa verda estrella digital

linia verda

fletxa verda Yahoo.es

linia verda

fletxa verda Periodista digital

linia verda

fletxa verda Diario de Córdoba

linia verda

fletxa verdaeitv.eus. (Euskadi)

linia verda

fletxa verda La República

linia vermella

fletxa verda Madrilonia

linia vermella

fletxa verda Periodismo Humano

linia vermella

fletxa verda Nueva Tribuna

linia vermella

fletxa verda Nosotras.com

linia vermella

fletxa verdaOnda Cero

linia vermella

fletxa verda La Razón

linia vermella

fletxa verda Rebelión

linia vermella

fletxa verda Te Interesa

linia vermella

fletxa verda El Boletin. Diario de Actualidad y Finanzas

linia vermella

fletxa verda Asturias 24

linia vermella

fletxa verda clm24.es [Castilla la Mancha]

linia vermella

fletxa verda Hoy.es [Extremadura]

linia vermella

fletxa verda Andalucesdiario.es [Andalucía]

linia vermella

fletxa verdaLa Voz de Galicia [Galicia]

linia vermella

fletxa verda Madrid Actual [Madrid]

linia vermella

fletxa verdaILeón [León]

linia vermella

fletxa verdaEl Faro Digital [Ceuta y Melilla]

linia vermella

fletxa verda MadridPress [Madrid]

linia vermella

fletxa verda Diario de Navarra [Navarra]

linia vermella

fletxa verda Diario de León [León]

linia vermella

fletxa verda El Diario Vasco [Euskadi]

linia vermella

fletxa verdaBroadly

linia vermella

fletxa verdaLa crónica

linia vermella

fletxa verda Economia digital

linia vermella

fletxa verda La voz de Cádiz

linia vermella

fletxa verda Deia (Euskadi)

linia vermella

fletxa verda El obrero.es

linia vermella

fletxa verda Berria (Euskadi)

linia vermella

fletxa verda Crónica global

linia vermella

 

4) Mitjans de la resta del món:

fletxa verda La Tercera [Chile]

linia negra

fletxa verda Diario de México [México]

linia negra

fletxa verdaRunRunes [Venezuela]

linia verda

fletxa verda EdWeek [EEUU]

linia verda

fletxa verda Clarín [Argentina]

linia vermella

fletxa verda La Nación (Argentina)

linia vermella

 

linia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra

Llegenda:

*: Noticia per a subscriptors.

**: Altres: noticies d'altres sindicats, departament de premsa de l'administració, etc.

creative commons: Aquest mitjà publica els seus continguts sota una llicència Creative Commons.

 
Número de visites avui: -