Comunicat

Salut

UN RETORN TEMERARI I INACCEPTABLE

Abans de res, volem fer arribar tot el nostre suport a aquelles persones que esteu malaltes, a les qui ho heu estat i a les qui heu patit alguna pèrdua en el vostre cercle familiar, d'amistats o laboral. Molta força!

Des que va començar el període de confinament, fruit de la crisi sanitària de la COVID19, hem treballat per tenir actualitzada la informació més rellevant, tant a la nostra web (https://www.sindicat.net/) com a les nostres xarxes socials. Hem procurat donar resposta a qualsevol qüestió que us preocupava, especialment sobre aspectes relacionats amb la salut i els permisos i llicències. Alhora, hem continuat treballant per millorar les condicions laborals del col·lectiu, exigint, en tots els àmbits de negociació del Departament (Mesa Sectorial de Negociació, Comitè Intercentres, …) i també a la Paritària de Salut Laboral d’Educació, que es duguessin a terme virtualment, de la mateixa manera que el Departament ha instat el professorat, i el personal de suport a la docència, a treballar-hi.

Sobre la taula hem situat també les reivindicacions més antigues, però no menys importants, com ara l’increment de personal de suport educatiu per atendre la diversitat, el compromís d'estabilització del personal interí, la reducció de les 2 hores lectives per a persones més grans de 55 anys, la reducció d'una hora lectiva tant a primària (baixant a 23) com a secundària (a 18) i la conversió de terços a mitges. Hem fet algun pas endavant i, per al curs vinent, l’horari de permanència als centres de secundària serà de 24 hores. https://www.sindicat.net/e/348/

Ara, després de l’anunci del Conseller Bargalló pel que fa al retorn als centres, ens cal ser ferms. La concreció de les mesures del pla de reobertura en Fase 2 pel retorn als centres educatius és una temeritat inassolible i inacceptable. Un sense sentit, que implica una enorme complexitat, sense garanties sanitàries, per 19 dies lectius! Si en ple procediment de preinscripció, ara ja en una segona fase presencial, ja disposem d’informacions que indiquen que no podem garantir la seguretat i el compliment de les mesures sanitàries dintre dels centres, sense activitat lectiva, com s’agreujaran la situació amb la represa de les activitats pedagògiques?

USTEC-STEs té molt clar que la tornada a les aules s’ha de situar el 14 de setembre, no pas abans, i sempre amb totes les garanties sanitàries. Considerem que el més adient fora que es reprengués l’activitat lectiva en horari intensiu, establint horaris d’entrada i sortida esglaonats per edats; amb esbarjos per torns i, si fos necessari, tenir previstos espais d’emergència, fora dels límits físics dels centres educatius. Algunes de les nostres propostes estan reflectides en el Pla de reobertura. No obstant això, constatem que el Departament no està en disposició de garantir la seguretat i la salut, ni de l’alumnat, ni dels docents, ni del personal de suport a la docència.

No podem acceptar un pla que no ha estat negociat amb el representants i delegats/des de salut dels respectius sindicats d’Educació, un pla que es vol implementar improvisadament, que deixa a les mans dels respectius equips directius el seu desenvolupament i execució i que els trasllada tota la responsabilitat. La conciliació de la vida familiar i laboral no ha de recaure únicament i exclusiva sobre l’escola. S’han de vehicular ajuts econòmics per a la conciliació i les empreses han de ser part de la solució. I amb totes aquestes premisses hem de treballar.

Entenem, però, que les proves PAAU, les proves d’accés i alguns exàmens de recuperació que permeten l’obtenció d’algun títol s’han de dur a terme, extremant les mesures de seguretat, tant pel que fa a les persones que s’han d’examinar, com al professorat i personal implicat en la seva realització. Tanmateix, les diferents celebracions de comiat d’etapa i dels alumnes s’han de descartar, perquè entenem que són actes de reunió d’un nombre elevat de persones, que no són imprescindibles, especialment si tenim en compte que suposen un alt risc vers la salut de tothom

La proposta de retorn, que dissabte anunciava als mitjans el Director dels Centres Públics del Departament d’Ensenyament, i que avui, precipitadament, ha presentat en roda de premsa el conseller, la valorem com un experiment irresponsable i temerari que no respon a criteris pedagògica sinó a pressions polítiques, socials i econòmiques. A més, aquest experiment no soluciona els problemes de conciliació laboral de les famílies, malgrat que, perversament, es converteix els centres educatius en aparcaments de mainada.

El retorn als centres s’ha de fer de manera pausada i meditada, sobretot tenint en compte les darreres informacions que ens arriben de França, on, tot just després de ser reoberts, un nombre important de centres han hagut de tancar portes per problemes de contagi.

Volem un retorn al centre amb totes les garanties, no només des del punt de vista de l’ineludible augment de plantilla, sinó, sobretot, des de la vessant de la seguretat i la salut als centres, que per a nosaltres ha d’implicar:

  • Baixada de ràtios, garantint, per una banda, el distanciament entre els i les alumnes a les aules (grups reduïts) i que, si s’escau que s’organitza algun tipus d’esbarjo, s'adoptin també mesures de distanciament. Per l’altra banda, exigim un dimensionament adequat de la plantilla per poder atendre tot l’alumnat.
  • Garantia de distanciament social a dintre dels centres i mitjans per poder dur-la a terme.
  • Mesures higièniques adequades: sabó als lavabos i solucions hidroalcohòliques per a l’entrada i la sortida dels centres. També caldrà extremar la neteja i la desinfecció dels espais comuns i dels lavabos.
  • Protecció de les persones que formen part del col·lectiu de població vulnerable, tant si es tracta de personal docent i de suport a la docència com si es tracta del personal administratiu i subaltern.
  • EPIS suficients i adequats.
  • Generalització de testos previs al retorn als centres. Protegir les persones vulnerables o amb risc és important, però la generalització de test és la gran mesura preventiva que s’ha generalitzat en altres països, on la lluita contra la COVID19 està reeixint.
  • Mesures adequades i suficients perquè el servei de menjador i el transport escolar es puguin dur a terme amb totes les garanties higièniques i sanitàries per a tothom.

Com sempre, som el personal docent i de suport a la docència els que hem hagut de fer un esforç ingent i hem demostrat, una altra vegada, la nostra capacitat d’adaptació a la situació present fruit de la COVID19. Ara bé, d’ara endavant, que ningú no es pensi que ens adaptarem a qualsevol preu a tota aquesta cerimònia de la confusió. Volem tenir respostes i idees clares pel que fa a:

  • Què implica la “voluntarietat”?
  • Què fem amb els alumnes per als quals no tenim espais suficients per atrendre’ls?
  • Què implica un model híbrid? Doble jornada laboral per als professionals?
  • Amb quins recursos es comptarà per atendre la gestió de la salut mental, per una banda, dels alumnes que podrien arribar amb símptomes d’estrès posttraumàtic, com ja estan posant de manifest especialistes en psicologia infantil i pediatres, i, per altra, dels professionals de la docència.
  • Com afectaran les mesures de distanciament als infants i adolescents per als quals la tornada al centres suposa la socialització en totes les seves formes: jugar, compartir, tenir contacte…. Amb quins recursos comptarem per fer front a aquestes contradiccions?
  • Continuarem fomentant només el “lideratge pedagògic” des dels decrets d’autonomia i de direcció, o tal vegada començarem a pensar que ens cal un veritable lideratge emocional, del qual l’actual model directiu no ha fet gala?

No podem caure en el parany de pagar, també en l’àmbit educatiu, una crisi que no hem generat. Cal traure la part positiva d’aquesta crisi sanitària, per sortir-ne més reforçats i assolir els estàndards de qualitat i el nivell educatiu que volem, i que mereix el nostre alumnat.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes