Calendari de negociació i incidències amb el concurs de mèrits

Comunicat després de la mesa sectorial de dilluns 12 de setembre de 2022

CALENDARI DE NEGOCIACIÓ I INCIDÈNCIES AMB EL CONCURS DE MÈRITS

Calendari de negociació

La mesa sectorial d’avui tenia com a únic punt del dia el calendari de la negociació seguint l’acord de l’1 de setembre. L’administració ens ha presentat un calendari segons el qual estima que, en una mesa sectorial prevista cap a finals de setembre, tinguem ja una primera proposta del Departament sobre la plataforma reivindicativa unitària.

USTEC-STEs ha avisat l’administració que en cap cas no acceptarem noves imposicions i que és necessària la negociació real des de l’inici, sense línies vermelles, com per exemple el canvi de calendari per al curs vinent. Pròximament, se’ns farà arribar un nou calendari de meses sectorials i meses tècniques per a la negociació. Hem requerit a l’administració no deixar passar més de 10 o 15 dies entre meses tècniques i sectorials per avançar progressivament en la negociació, sense estancar-la.

Concurs de mèrits

En el torn obert, USTEC-STEs hem incidit profundament en els errors i incidències que estan succeint en el Concurs de mèrits (CM). En les meses celebrades al juliol, el nostre sindicat ja vam avançar un munt de qüestions que crèiem que podien dificultar l’accés dels interins i interines que tenim a la borsa de treball docent de Catalunya. L’administració no només no va escoltar, sinó que, directament, sense convocar una altra mesa, a l’inici del setembre, ha publicat la convocatòria amb un aplicatiu nefast, que ni funciona bé, ni s’adiu a la mateixa convocatòria.

USTEC-STEs ha denunciat que en iniciar el CM en primer lloc a Catalunya, es pot produir un efecte crida que provocarà que es presentin a concursar a Catalunya docents de les Illes Balears i el País Valencià, i posteriorment també concursin a les seves respectives Comunitats Autònomes (CA). USTEC-STEs avancem que podem arribar a una situació de renúncies voluntàries o una cosa pitjor: que no es presentin a treballar l’1 de setembre del 2023 per provocar que els facin fora un cop obtinguda la plaça i poder concursar a llurs CA. En aquestes 2 CA el concurs encara no s’ha convocat. A les Illes Balears, a més, tal com USTEC-STEs ja vam exposar a les meses sectorials del mes de juliol, els docents catalans no ens hi podem presentar perquè s’ha introduït un requisit lingüístic específic que ho blindarà (la FOLC) i al País Valencià les seves titulacions de català els serveixen a Catalunya, però no a l’inrevés. Per tant, el nostre personal no pot accedir a altres convocatòries.

USTEC-STEs hem tornat a plantejar al Departament d’Educació que és possible aprovar a Catalunya un decret llei pel qual, per acreditar el català, s’haurien de complir amb dos requisits, amb l’objectiu de protegir i salvaguardar l’accés real a les places per al professorat que tenim a la borsa:

1) tenir el nivell C1 de català i

2) haver impartit docència en qualsevol centre educatiu de Catalunya un mínim de 12 mesos.

USTEC-STEs ja va considerar una greu errada no sumar-se als terminis de l’Estat. Tan sols van per lliure Catalunya, el País Basc i Galícia i la situació lingüística és un fet que ens perjudicarà.

A més, al País Valencià hi ha moltes persones interines de totes les especialitats amb la fase d’oposició superada sense plaça, per tant, amb més puntuació. Per contra, a Catalunya, s’ha fet just el contrari: aprovar menys persones que places, especialment a secundària, FP, etc. Aquest fet perjudicarà seriosament les persones interines del nostre sistema.

L’administració ha enganyat el col·lectiu tot dient-li sempre que volia realment estabilitzar interins catalans i antics, però de facto no ha bloquejat l’accés a interins d’altres CA (a qui els és possible aconseguir 15 punts, quan aquí és quasi impossible). Tampoc s’ha facilitat alliberar les places dels funcionaris de carrera que hi participin, si finalment obtenen una nova plaça en un cos diferent.

USTEC-STEs, davant d’una convocatòria que no estabilitzarà a persones interines de la nostra borsa i, per tant, seguiran en frau de llei, insta l’administració a la modificació de la convocatòria del concurs de mèrits en els següents termes:

1) La data de publicació dels seleccionats ha de ser simultània amb la del ministeri.

2) Que quan un funcionari de carrera obtingui plaça en el concurs de mèrits no consumeixi plaça!

3) Que l’aplicatiu permeti un veritable autobarem, ja que el sistema no permet assignar els 10 anys d’experiència on l’aspirant decideixi.

4) Cal establir un sistema per poder fer al·legacions a les dades i càlculs que dona l’aplicatiu.

5) Que l’administració habiliti via decret llei una protecció davant de l’accés de personal del País Valencià i de les Illes Balears, que poden guanyar la plaça i deixar-la perdre.

Cal una modificació de la convocatòria i, per tal de no perjudicar el personal aspirant, que s’obri un nou termini de presentació de sol·licituds i que en puguin presentar de noves aquelles persones que ja l’han presentada amb els problemes actuals. Si l’administració no posa fil a l’agulla en aquest assumpte, es crearà un perjudici inabastable dins l’administració catalana.

Com ja fa temps que diem, si aquest procés d’estabilització, i el concurs de mèrits per sobre de tot, no aconsegueix estabilitzar a persones interines amb 5, 10 o 15 anys treballats, serà un fracàs d’aquesta administració i posarà en una greu situació a gran part dels docents que ara mateix són a les aules.

El problema encara és més gran si es té en compte que les places que sortiran al País Valencià i a les Illes Balears són molt poques en relació amb el percentatge de personal interí docent.

L’administració no ha fet cap pas en el sentit que hem reclamat, ha informat que està resolent certs problemes amb l’aplicatiu i que quan acabi el procediment analitzarà els resultats. Per USTEC-STEs no és una resposta adequada a totes les problemàtiques detectades i el possible resultat del concurs de mèrits pot provocar que docents de la borsa de Catalunya quedin sense feina el curs vinent (2023-24).

USTEC-STEs reitera la necessitat que aquesta administració faci les passes que requerides per solucionar futures problemàtiques que USTEC-STEs no deixarà passar i denunciarà allà on faci falta amb tota la contundència.

USTEC-STES

Dilluns 12 de setembre de 2022

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes