USTEC

LA CONVICÈNCIA ESCOLAR, L'ATENCIÓ A LA DIVERSITAT I ELS RISCOS LABORALS

     Els fets ocorreguts aquest 20 d’abril  han de representar un punt d’inflexió  en la forma d’afrontar tot esclat de violència com a societat però especialment a l’ensenyament cosa que ens determina a posar negre sobre blanc  diferents elements que han pogut contribuir a una realitat a la que mai haguéssim volgut haver de viure.

Davant la inquietud i malestar que han provocat aquests tràgics fets, USTEC·STEs vol fer públics els seus arguments i propostes per fer que la convivència escolar millori i perquè aquests fets mai més no es tornin a produir.

Quan al 2010 el conseller Maragall va proposar la retallada dels Serveis Educatius, USTEC·STEs va dir “Tot indica que, un cop més, el Departament d’Educació s’ha begut l’enteniment” i públicament  USTEC·STEs preguntava:

· És que potser han fet un estudi -que desconeixem- el resultat del qual demostra que les llars d’infants, escoles, instituts, el professorat i les famílies, ja no necessiten cap d’aquests serveis? És que de sobte s’han reduït les necessitats de l’alumnat? És que el professorat ja no necessita assessoraments especialitzats?

· Els qui des del Departament proposen aquestes retallades han pensat en la repercussió i en les conseqüències que tindran als centres, en l’alumnat i en el professorat?

En els darrers anys amb el govern de CiU s’ha concretat l’aplicació d’una política educativa basada en retallades, lleis i decrets que tota la comunitat educativa (professorat, famílies, alumnat i altres treballadors/es de l’ensenyament) ha denunciat insistentment: increment de l’horari lectiu, sense substitucions des del primer dia ni al 100%, ampliacions de ràtios a les aules, reducció de personal de suport, no substitució del personal laboral, tancaments preventius d’oferta pública...

Aquestes mesures, a més d’altres de vinculades a la gestió, com la reducció d’horaris i espais de coordinació o els descomptes per baixes laborals, han fet entrar de forma progressiva i sistemàtica els centres educatius públics i els  professionals que hi treballen en unes dinàmiques laborals i relacionals molt tensionades i amb un clar caràcter productiu i empresarial, que ha provocat un augment significatiu de situacions d’angoixa i estrés que no s’adiuen gens amb el que hauria de ser un autèntic espai educatiu.

 

LLEGIR MÉS---

 

No més violència als centres educatius

Denunciem els fets ocorreguts avui 20 d’abril en què un professor ha perdut la vida a l’Institut Joan Fuster de la Sagrera a Barcelona i en què altres alumnes i professors hi han resultat ferits.

Fem arribar el nostre condol als familiars, als companys i companyes i a tota la comunitat educativa del centre.

Aquests fets van més enllà d’altres actes de violència ocorreguts anteriorment en un centre educatiu del nostre país. Com a USTEC·STEs promourem i ens adherirem a qualsevol mobilització que sorgeixi per rebutjar aquests fets i donar suport a la comunitat educativa del centre, alhora que treballarem amb totes les nostres forces per aconseguir que s’apliquin les polítiques socials i educatives necessàries perquè els conflictes es puguin arribar a resoldre  sense cap tipus de violència.

Cal eradicar tota manifestació de violència no tan sols als centres educatius sinó també al si de la nostra societat, per a la qual cosa col.laborarem amb qualsevol iniciativa promoguda tant pels companys i companyes del centre com per tota la comunitat educativa.

USTEC·STEs  reitera que cal promocionar una cultura de la prevenció i la gestió de la violència: una cultura preventiva extensa i intensa que promogui la resolució pacífica i consensuada dels conflictes i faci possible la comunicació a partir del respecte mutu. Alhora que també cal  prendre mesures per solucionar els riscos inherents a la professió docent, les millors condicions laborals, el personal suficient per atendre la diversitat i ràtios necessàries per a treballar els valors ètics que són els pilars bàsics de la nostra societat.

Per tot això, USTEC·STEs (IAC) juntament amb altres organitzacions, sense excloure altres accions, convoca a les 12 hores del dia 21 d’abril davant de tots els centres educatius de Catalunya, una concentració de condol, rebuig i solidaritat amb els fets ocorreguts.

+ Educació = - Violència

USTEC·STEs (IAC)

 

COMUNICAT STES-I

 STES-i lamenta profundamente el asesinato de un profesor en Barcelona y quiere trasladar sus condolencias a los familiares del docente

STEs condena toda clase de violencia, y queremos mostrar nuestra repulsa ante este hecho. Queremos también transmitir nuestro total apoyo y solidaridad, primera y fundamentalmente con la familia y amistades del docente asesinado, pero también con el profesorado y  comunidad educativa del IES Joan Fuster.
Nuestro deseo es que pronto mejoren los heridos que ha dejado este terrible episodio entre alumnado y profesorado del centro educativo.

Para STEs, es fundamental la prevención y erradicación de la violencia, este importante aspecto, junto al trabajo por la convivencia y para la resolución pacífica de conflictos, son aspectos que hay que potenciando en los programas escolares. 

Comunicat de Desmilitaritzem l’Educació arran dels fets de l’IES Joan Fuster de Barcelona

Els fets succeïts el matí de dilluns a l’Institut Joan Fuster de Barcelona ens han entristit profundament.

En aquests moments tan difícils, des de la campanya Desmilitaritzem l’Educació volem expressar el nostre condol i donar el màxim suport a familiars, amics i a la comunitat educativa en general.

Lamentem que aquest fet luctuós es dóna en el sí de la nostra societat, on sovint banalitzem les expressions de violència en el nostre entorn quotidià. Així com denunciem els mecanismes i estructures que promouen la resolució de conflictes per mitjans violents, que perpetuen les violències culturals i sistémiques, origen de moltes de les manifestacions individuals de violència.

No ens volem estar tampoc de fer una crida als mitjans de comunicació d’abstenir-se de tota forma de sensacionalisme en el tractament d’un esdeveniment que concerneix la nostra comunitat educativa. No considerem que, per exemple, aprofundir en la història de vida de l’agressor sigui el més apropiat.

Es fa necessari, en canvi, reflexionar sobre els  diversos factors en favor de la prevenció de tota forma de  violència, per la creació d’unes condicions de convivència harmoniosa i la provenció d’actituds i procediments que dotin d’autonomia a la joventut per afrontar els seus conflictes i les seves frustracions de manera noviolenta, constructiva i cooperativa.

En aquest sentit, des de Desmilitaritzem l’Educació considerem que una resposta punitiva (la  penalització en edat escolar) i/o controladora (l’increment de presència policial en centres educatius) no contribueixen a prevenir cap forma de violència.

Cal valorar i potenciar els valors, les actituds i les accions dels adolescents, un col·lectiu amb una enorme potencialitat per contribuir a la transformació de la societat a través de la seva pròpia diversitat, la solidaritat, la pau i la noviolència.

Per una educació lliure de tot tipus de violència!

Campanya Desmilitaritzem l’Educació

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

linia

afiliat ustec

Perquè som un sindicat que depen en més d'un 90% de teves aportacions i no pas de subvencions... AFILIA'T!
Tu garanteixes la nostra independència.

linia

USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

15/01/2017 10:28 (1)